Mantelzorg is langdurige en onbetaalde zorg voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Een mantelzorger is degene die de mantelzorg uitvoert. Mantelzorgers zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen. Mantelzorg is niet de alledaagse zorg, zoals bijvoorbeeld de zorg voor een gezond kind.

Informatie, advies en tips over mantelzorg

Vindt u het vanzelfsprekend om langdurig voor een zieke bekende te zorgen? IZA zorgt dan vanzelfsprekend ook voor u. Wij maken u wegwijs in de mantelzorg. Dit doen wij samen met verschillende organisaties zoals bijvoorbeeld Mezzo. Bekijk onze informatie over mantelzorg en adviezen en tips voor mantelzorgers.

Contactmogelijkheden voor ondersteuning en advies mantelzorg

U hoeft niet alles zelf te doen. U kunt andere mensen en organisaties inschakelen wanneer u vragen hebt over mantelzorg. Of als u mantelzorger bent en wel wat hulp kunt gebruiken. We hebben hieronder een aantal mogelijkheden voor u op een rijtje gezet.

IZA Zorgadvies

Bent u mantelzorger? Dan kunt u met al uw vragen terecht bij IZA Zorgadvies. Bijvoorbeeld over wetgeving en taken. Onze adviseurs zijn opgeleide mantelzorgmakelaars die u kunnen adviseren en ondersteunen bij uw taken.
Mantelzorgadvies is telefonisch bereikbaar op 088- 131 16 13, bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.

Mezzo: landelijke vereniging voor mantelzorgers

Op de website van Mezzo vindt u uiteenlopende informatie over mantelzorg. Liever persoonlijk contact? Bekijk de contactmogelijkheden van Mezzo of bel met de landelijke mantelzorglijn 0900 - 202 04 96 (€ 0,10 p/m), bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur.

Veelgestelde vragen over mantelzorg

U vindt ook veel informatie, tips en adviezen over mantelzorg vinden op GezondIZA.

Direct naar mantelzorg op GezondIZA

Vergoedingen voor mantelzorg bij IZA

Vervangende mantelzorg

Afhankelijk van uw aanvullende zorgverzekering kunt u ook een vergoeding krijgen voor vervangende mantelzorg (respijtzorg). U kunt dan tijdelijk uw mantelzorgtaken aan iemand anders overdragen.

Lees meer over de vergoeding voor vervangende mantelzorg

Hulpmiddelen

Wij vergoeden veel hulpmiddelen voor mantelzorg helemaal of gedeeltelijk.

Bekijk hiervoor de vergoeding voor hulpmiddelen

Hulpmiddelen die u meestal zelf betaalt als u mantelzorg ontvangt: eenvoudige, alledaagse en goedkope hulpmiddelen, zoals schrijfhulpjes, lange rietjes en alles-openers. Maar ook hulpmiddelen voor algemeen gebruik, zoals aangepast bestek, aankleedhulpjes en andere kleine huishoudelijke hulpmiddelen.